Krize důvěry? Hlavně nestahovat kalhoty, …

7. 07. 2020 9:56:11
... když brod je ještě daleko. Koronavirus nás na rozdíl od jiných států (zřejmě i díky vládním opatřením a hlavně občanské disciplíně) v zásadě ušetřil. Nyní nám hrozí, že nás srazí na kolena sekundární ekonomický dopad.

Lidé nevěří budoucnosti a šetří. Letos v dubnu lidé a podniky koupili o 53,4 % méně automobilů než loni, v květnu o 44 procent. To první číslo je mimochodem nejhorší od krizového roku 2009. Čtyři z deseti Čechů odsunuli na pozdější dobu nebo na neurčito plánované nákupy. Prodej oděvů a obuvi spadl v dubnu o 81 procent, sportovních potřeb jsme si koupili o 55 procent méně.

Není divu. Vždyť 400 tisíc Čechů má již nyní kvůli aktuální situaci existenční problémy (čerstvý výzkum KPMG & STEM) a pětina našich občanů se musela výrazně uskrovnit. Další statisíce se obávají budoucnosti, protože vědí, že ochrannou ruku nad nimi drží státní podpora jen dočasně. Odklad případných výpovědí a aktuální protikrizové podpůrné programy udržení zaměstnanosti na podzim skončí.

Jenže když lidé neutrácejí a nic nekupují, roztáčí se další spirála bankrotů a propouštění, do které padá stále více a více ohrožených podniků, prodejen a konkrétních lidí.

Navíc ale velmi pravděpodobně příliš neutrácejí ani ti, kterých se zatím žádný ekonomický problém nedotknul. Mám na mysli poměrně velkou část populace, které jarní covidové zbrzdění ekonomiky prostě minulo.

Proč neutrácejí ani oni? Stejně jako v březnu takřka všechny vyděsily drsné televizní záběry ze severní Itálie, zasáhla lidi také krize důvěry v ekonomiku a obavy z budoucnosti. Jenže když budeme stále vyděšeni, ekonomika se prostě zbrzdí a nepomohou ani miliardové vládní injekce.

Právě tady je ale vládní politika stejně důležitá, ne-li důležitější než přímá finanční pomoc. Ostatně v obráceném gardu jsme si to mohli vyzkoušet v letech 2009 a 2010, když tehdy vládnoucí pravice krizi důvěry ještě prohloubila.

Vláda prostě musí dát najevo, že českým podnikům a lidem bude pomáhat za všech okolností a že ona sama žádnou černou budoucnost nevidí. Nejdůležitějším úkolem vlády je vrátit zemi co nejdříve optimismus.

Je na čem stavět. Nálada občanů snad není až tak katastrofická, jak by se mohlo zdát podle propadů prodejů. Podle zmíněného průzkumu KPGM a STEM hodnotí blízkou budoucnost ekonomicky negativně pouze 30 procent dotázaných. To je sice o skoro polovinu více než v lednu letošní roku (tehdy to bylo jen 17 %!), ale v zásadě stejné číslo, jako před pěti lety.

Úkolem této koaliční vlády je tedy šířit optimismus. Potřebuje přesvědčit občany, že to není jen nějaké těšínské jablíčko. Že nám pomohou obří podpůrné plány na restart ekonomiky třeba v Německu, kam dodáváme klíčovou část průmyslové produkce, že velkou roli sehrají i plánované peníze z Evropské unie, ale hlavně, že se můžeme spolehnut sami na sebe, na naši vynalézavost, pracovitost a důmysl.

Krize důvěry nás zlomí jen tehdy, když přestaneme věřit sami v sebe. A když stáhneme kalhoty, když brod je ještě daleko.

To ale znamená, že v této mimořádně vážné době musíme my všichni v politice a ve vedení státu spolupracovat, poslouchat odborníky a hlavně na minimum omezit jindy běžné politikaření. Jinak nám nikdo neuvěří, že to se záchranou naší ekonomiky myslí vláda a parlament vážně.

Autor: Roman Onderka | úterý 7.7.2020 9:56 | karma článku: 10.52 | přečteno: 273x

Další články blogera

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 497 | Diskuse

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma článku: 12.67 | Přečteno: 381 | Diskuse

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma článku: 12.14 | Přečteno: 420 | Diskuse

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma článku: 11.24 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.45 | Přečteno: 796 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1498

Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...