Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé se omezí. Když budou věřit, že to má smysl

Skutečně se nehodlám zařadit do zástupu amatérských epidemiologů, virologů, vakcinologů, parazitologů a koho všeho ještě. Nehodlám rozebírat, zda nákazu pomůže nebo nepomůže zastavit dřívější zavření hospod.

Beru to pragmaticky. Jsme v těžké situaci. Když nechceme zmrazit ekonomiku (což si podruhé prostě nemůžeme dovolit), tak musíme skousnout, že ráno jede člověk plným autobusem do práce, kde dělá osm a půl hodiny v místnosti či v hale spolu s deseti nebo desítkami dalších lidí, když pak ještě plnějším autobusem jede domů, kde tráví zbytek času s rodinou, jejíž členové jeli autobusem, byli v práci nebo ve škole… Musíme prostě skousnout fakt častého rizika, častých kontaktů. A chovat se podle toho.

To ale znamená udělat všechno ostatní pro zpomalení šíření nákazy, abychom nedospěli k situaci přeplněných nemocnic, které nebudou zvládat nápor pacientů. Protože na každém životě záleží a nemůžeme připustit, aby některé byly zmařeny proto, že se lidem nedostane potřebné péče.

Takhle chápu ten rozpor plného autobusu a restaurace zavřené v deset večer.

Otazníky ale sdílím s každým v této zemi. A jako každý chci dostávat na svoje otázky jednoznačné a srozumitelné odpovědi. Chci, aby mi bylo jasně řečeno, proč se jednotlivé kroky dělají. Pokud je dostanu, pak celkem přirozeně důvěřuji odborníkům a beru, že i to zkrácení doby otevření hospody nějaký smysl má.

(Jakkoliv bych si představoval, že takové omezení podnikání by mělo být doprovázeno jednáním o kompenzacích postiženému sektoru a budu prosazovat, aby příslušná ministerstva na tento fakt pamatovala.)

Celkově jsem přesvědčen, že občané této země jsou připraveni udělat pro zpomalení epidemie skutečně mnoho, že jsou připraveni omezit se a splnit, co je potřeba. Konec konců to s mírou vrchovatou prokázali při první vlně šíření nemoci na jaře. Jenom musí vědět, že se po nich chtějí rozumné a logické věci, které jsou promyšlené a pro které jsou dobré argumenty.

Nelze přece chtít loajalitu od občanů, kterým jeden den říkáme, že nepotřebujeme Ústřední krizový štáb, protože všechno je pod naprostou kontrolou, a druhý den těm stejným lidem začneme předkládat opatření, která zasahují do jejich svobod. To pak začne každý pochybovat o tom, zda to celé má hlavu a patu.

Skutečně doufám, že právě s obnovením činnosti Ústředního krizového štábu a také se změnou na ministerstvu zdravotnictví se do rozhodování a také do vysvětlování jednotlivých kroků vrátí systematičnost a srozumitelná vysvětlení. To je klíčové pro loajalitu těch, bez nichž si politici mohou vymýšlet, co chtějí, ale nebude to nic platné, tedy občanů. Vzpomeňme si na jarní dobu šíření viru. Nebyla právě jasná strategie sdělovaná věcně (ne na nepřehledných a hektických dramatických tiskovkách) a spolupráce občanů rozhodujícími momenty? Nebylo hlavní, že lidé věděli, že to má smysl a logiku?

Stačilo pak pár týdnů triumfalismu a okaté radosti, demonstrativního vyzdvihování „evropského premianta“, aby převládl pocit, že všechno je v pořádku a už není třeba se ničeho bát.

Zpětně je jasně vidět, že ukončení činnosti krizového štábu byla chyba. Kdyby občanům v létě měl možnost tento štáb říct, že stejně jako třeba v Německu si na některých místech roušky prostě ponecháme, že to je potřeba ne kvůli pěkným číslům, ale kvůli spoluobčanům a jejich bezpečí, naprosto jistě bychom nyní nemuseli tak usilovně tahat za záchrannou brzdu.

A zavírat hospody v deset večer.

Autor: Roman Onderka | úterý 29.9.2020 8:09 | karma článku: 13,64 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik