Oč půjde v říjnových volbách

7. 06. 2021 8:07:06
Určitě to hlavní téma říjnových voleb bude maskováno všelijakým balastem i příběhy více či méně podstatnými. Bude se mluvit o premiérově střetu zájmů, o vztahu k Rusku, o jaderné energetice, možná i o euru a tak dále...

Ale skutečným tématem podzimních voleb, tím, co tyto volby opravdu a nenávratně rozhodnou, to bude zásadní ekonomická otázka těchto měsíců: Kdo ponese náklady pandemie a koronavirové krize?

Ostatně v podstatě přesně to řekla ve své poslední zprávě Národní rozpočtová rada, když kritizovala pomalé tempo konsolidace vládních financí, jak ho předvádí ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou. Mimo jiné jednoznačně říká, že existuje jediná cesta k dostatečně rychlému a dostatečně razantnímu napravení jejich stavu a že touto cestou je mix úspor a růstu daňové zátěže.

Jako člověk, který má poměrně letité zkušenosti s rozpočty od velikosti mnohosettisícového města až pod rozpočet státní musím jednoznačně říct: Nevěřte nikomu, kdo bude tvrdit, že stání finance lze napravit snížením počtu státních zaměstnanců, úsporami na provozních nákladech ministerstev a podobně. Jistě i to může přispět, ale z hlediska celkových příjmů a výdajů státu se bavíme o částkách relativně málo významných.

Daně musí vzrůst. Tečka. Je to naprostá ekonomická nutnost, kdo ji popírá, je naprosto mimo hospodářskou realitu.

Což ale znamená rozhodnout, která zátěž poroste a na koho růst dopadne, ale také kde se bude šetřit. A tato vláda to již zcela jistě neudělá – pokud ministryně financí plánuje na rok 2022 schodek 390 miliard korun (!!!), tak jediné snížení oproti letošku (500 miliard!!!) je v podstatě dáno předpokládaným ekonomickým růstem.

Takže všechno nepopulární nechá premiér Babiš a ministryně Schillerová na příští vládě. (Upozorňuji pouze a důrazně, že daňová oblast je v tomto kabinetu plně v kompetenci ANO a dodávám, že i kdyby vládě byla vyslovena nedůvěra, na tomto by se pranic nezměnilo.)

Každopádně ve sněmovních volbách půjde v této rovině o střet dvou zcela odlišných pohledů na svět, dvou protichůdných koncepcí.

První můžeme nazvat zjednodušeně pravicovou představou, ale je třeba říct, že v dnešním světě to pravo – levé dělení funguje trochu hůře než kdysi. Takže bychom mohli také říct, že jde o koncepci globalizační a korporativistickou. V České republice ji představuje především ANO Andreje Babiše a ODS.

V případě vítězství tohoto proudu budou náklady krize rozloženy pseudoobjektivisticky „spravedlivě“ na „všechny skupiny“ (včetně všech podnikatelských subjektů). Ve skutečnosti však půjde o podobný postup, jako ANO s ODS a komunistickou stranou použili při rušení superhrubé mzdy. Aplikace jakoby „rovné“ sazby posloužila k maskování skutečnosti, že beneficienty změny jsou primárně nejbohatší vrstvy, určitý nepoměrně menší pozitivní efekt je poskytnut i střední třídě (zvláště vyšší střední třídě), náklady jsou pak uvaleny na nižší střední vrstvu a na nízkopříjmové vrstvy. Podobně v rovině úspor budou směřovat především k úsporám ve veřejných službách, což povede nutně k vyšší míře jejich privatizace – to bude platit o zdravotnictví, školství, sociálních službách i mnoha dalších oblastech. Naopak dotační systémy, zvýhodnění a další benefity nasměrované k velkým korporacím a nadnárodním koncernům budou rozvinuty a prohloubeny.

Druhý proud lze nazvat v tradičním jazyku levicovým. Představitelem je v nejširší míře sociální demokracie, relativně blízko pak stojí některé další formace. Mluvit mohu jenom za ČSSD a za ni si troufám jednoznačně říct, že objektivistickou koncepci „spravedlnosti“ nahrazujeme podstatně konkrétním měřítkem „sociální spravedlnosti“. To není nic jiného než přesvědčení, že dopady krize je nutné rozložit nikoliv „na každého stejně“, ale podle toho, kolik je která skupina schopna unést a zvládnout.

Levicový koncept proto nabízí formou progresivního zdanění překlopit daňovou zátěž od „chudších a od nižší střední třídy“ (což jsou počtem nejmasovější skupiny obyvatel) k relativně méně početné „vyšší střední třídě a k bohatým vrstvám“.

V podzimních volbách bude kandidovat nemalé množství stran. Mnohé se z různých důvodů budou snažit tvářit, že problém s akutním nebezpečím zhroucení veřejných financí podle řeckého vzoru a reálné riziko státního bankrotu České republiky neexistuje. Tyto strany budou voličům prostě a bezostyšně lhát. Za poslední dva roky nezvládnutého rozpočtování a nezodpovědných snižování daní nejbohatším jsme se dostali do bodu, ze kterého neexistuje jiná cesta, než začít s reálným placením nákladů krize.

Autor: Roman Onderka | pondělí 7.6.2021 8:07 | karma článku: 34.26 | přečteno: 7824x

Další články blogera

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 497 | Diskuse

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma článku: 12.67 | Přečteno: 381 | Diskuse

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma článku: 12.14 | Přečteno: 420 | Diskuse

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma článku: 11.24 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.54 | Přečteno: 1186 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 332 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.30 | Přečteno: 3224 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.47 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1498

Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...