Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pětašedesátník se sbíječkou?

Nesporně se dožíváme poměrně podstatně vyššího věku než před třiceti lety. Prostá matematika nám říká, že tedy pobíráme delší dobu penzi. A každý ekonomicky gramotný člověk samozřejmě uzná, že to je finanční potíž.

Pravice na ni našla už celkem dávno svůj vlastní lék – zvyšování věku odchodu do důchodu. A tuto metodu je připravena používat hlava nehlava. Vcelku to odpovídá rozhledu našich salónních pravičáků. Asi nikdo nepochybuje, že v pětašedesáti může vcelku bez problémů pracovat vysokoškolský pedagog nebo úředník, realitní makléř, bankéř či programátor. Ale hutník, horník nebo chlapík se sbíječkou?

Určité zvýšení důchodového věku tedy bylo nutné. Ale musí to mít hlavu-patu a také nějaký lidský a sociální rozměr. A abychom ho do našich životů vrátili, podal jsem poměrně rozsáhlý pozměňovací návrh k vládní novele příslušných zákonů, který sněmovna projedná ještě tento týden.

Přestaňme se chovat jako asociálové a přiznejme si, že po XY let výkonu některých povolání je každý normální člověk tak opotřebovaný, že svoji profesi vykonávat nemůže a dost často nemůže reálně pracovat prakticky vůbec. Nic na tom nemění ani fakt, že sice pomaleji než věk dožití, ale přece se alespoň trochu zvýšil také podstatnější ukazatel – věk dožití v relativním zdraví. Relativní zdraví znamená, že člověk nemá vážné zdravotní potíže.

V České republice je tento věk u žen o rok a u mužů o dva roky nižší, než je evropský průměr. Našlo by se jistě více důvodů, ale řada odborníků přísahá na to, že velmi podstatný je i oproti bohatším zemím daleko častější výskyt povolání extrémně fyzicky náročných vykonávaných navíc v nebezpečném prostředí. Mohli bychom to nazvat i tak, že jde o určitou daň za strukturu naší ekonomiky.

Poslední desetiletí jsme byli k lidem z náročných a nebezpečných profesí velmi krutí. Reformy v první polovině devadesátých let jejich důchodové zvýhodnění anulovaly a pozdější pokusy o nápravu byly jen skutečně dílčí. S tím, jak se postupně prodlužuje důchodový věk a blíží se stanovené hranici 65 let, tak přibývá lidí, kteří odcházejí do předčasného důvodu především ze zdravotních důvodů, aniž bychom ale mohli hovořit o invaliditě. Což pak ale znamená, že jsou nevratně postiženi nižší penzí.

Je to velmi nespravedlivé.

Navrhuji proto systém, který určitým profesím umožní nižší věk odchodu do důchodu, přičemž platí rovnice 10 let v definované náročné profesi = o jeden rok dřívější právo na plnou penzi.

Detaily návrhu jsou poměrně složité. Například jenom způsob, jak v dnešní době určit „náročnou profesi“, nebyl vůbec jednoduchý, protože dřívější velmi detailní rozpis profesí už dnes nelze obnovit. Ale existují hygienické předpisy a normy, takže místo rozlišení pomocí profese (typově horník či hutník) lze definovat prostředí a charakter práce tímto způsobem. To jsou ale vlastně méně důležité technické detaily a záludnosti legislativní práce.

Zákon také neumí individualizovat. Takže samozřejmě vím, že mnoho lidí, kteří většinu života dělali na exponovaném místě ve slévárně, se třeba s věkem posune i v rámci firmy na jinou pozici. Nikdo jim nepředepisuje jít do důchodu dříve. Jde o možnost, ne povinnost. A také vím, že i když si někdo naopak odečte tři roky, jeho „únava materiálu“ bude tak velká, že mu to pomůže jen částečně. Zákon prostě neumí vyřešit každý zákrut reality, protože těch je obrovské množství.

Ale vím jistě, že pokud pro tento návrh získám dostatek kolegů a schválí ho i Senát, tak hodně lidem pomůže. Statistiky říkají, že na exponovaných pozicích, které návrh zohledňuje, pracuje nyní skoro 70 tisíc lidí. Vykonávají často opravdu mimořádně náročné práce. Myslím, že mají právo na to, aby společnost tento fakt zohlednila.

Autor: Roman Onderka | úterý 20.7.2021 10:01 | karma článku: 14,35 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik