Kurzarbeit není záchrana. Ale je to dobré lano

24. 09. 2020 8:25:38
Koalice se shodla na pravidlech pro kurzarbeit. Jsem samozřejmě rád. Ostatně jsme se ho snažili jako opatření pro krizové časy prosadit dlouho. Ale musím varovat – to není samospasitelný krok. Pomůže. Sám ale nezachrání.

Aby bylo legislativně jasné v jakém stavu jsme. Shodla se koalice, následuje vláda a pak parlament. V Poslanecké sněmovně o tom jistě bude velká diskuse, ale předpokládám, že kurzarbeit podpoří nejen vládní strany, ale jistě i někdo z opozice. A že projde.

Mnozí přitom budou skřípat zuby.

Vím, že odborům vadí pouhých sedmdesát procent čisté mzdy jako strop podpory při vyřazení z práce. A vím, že v Německu, kam se tímto opatřením díváme, kde se inspirujeme a na které odkazují odbory, je to procent devadesát i sto. Já těm námitkám rozumím velmi přesně, jenže je třeba také vidět, že prostě nejsme tak silní, jako to Německo. Těch sedmdesát procent je také výsledek koaličního kompromisu. Tak je třeba to brát. Konec konců stačí si vzpomenout na stav jednání před týdnem nebo dvěma – tehdy ANO odmítalo jít nad padesát procent čisté mzdy. Můžeme samozřejmě žít ve zbožných přáních, že více by bylo lépe. Jenže reálně je to tak, že tohle je maximum možného, na čem se umíme shodnout.

Pouze k tomu poznamenám, že v Německu, které má s kurzarbeitem dlouhé a dobré zkušenosti, se opakovaně vede diskuse, zda pravidla nejsou nastavena příliš volně a zda nevedou k tomu, že podniky pod tlakem nejsou nuceny dostatečně bojovat s vlastními náklady a posilovat svoji efektivitu. A také zda pravidla nejsou benevolentní a nevedou ke snížení motivace zaměstnanců. To je dobré vědět a nutné vnímat.

V podstatě více rozumím námitce zaměstnavatelských svazů (ale i odborů) proti zastropování podpory výškou průměrné mzdy. To může v některých oblastech a výrobách s vysoce kvalifikovanou pracovní silou a tedy s podstatně vyšší mzdou vést k problémům pro podniky. To je jistě téma, které bude potřeba v parlamentu diskutovat a u kterého si dovedu představit tlak na vhodnější úpravu koaliční dohody. Zde totiž zastropování průměrnou mzdou může znamenat skutečný problém a vidím celkem jednoduše okolnosti, za kterých právě toto povede v některých případech k nefunkčnosti kurzarbeitu jako takového. Tedy k tomu, že systém nezapůsobí jako brzda růstu nezaměstnanosti a možnost pro firmy, aby si udržely pracovníky pro dobu po krizi.

Celkově je ale otevření cesty k zavedení kurzarbeitu přes všechny výtky a námitky ke konkrétním parametrům přesně to, co nyní opravdu potřebujeme a co může pomoci české ekonomice překonat krizové období. Důležité je to krizové období – celý systém nebude k použití kdykoliv, ale pouze tehdy, pokud ho vláda zprovozní na určitou dobu příslušnými kroky. Tedy v případě hospodářské krize. Není tedy třeba se bát zneužívání věci v dobách růstu.

Dohoda o kurzarbeitu nebyla jednoduchá a nemá smysl zastírat, že šla na dřeň soudržnosti koalice. Nakonec ji ale máme a já doufám, že do legislativní podoby bude proměněna dostatečně rychle na to, aby začala reálně pomáhat ekonomice. Všichni, kdo sledují data o hospodářství, vidí určité vcelku dobré signály, že ekonomika se vzpamatuje z jarního šoku. Ale také stejně dobře víme, že to nebude bez vážných škod. A právě ty škody je třeba zmírnit, nenechat je dopadnout na zaměstnance a na podniky s plnou silou.

Nelze to ale vidět tak, že kurzarbeit zachrání každého. Krize vždy odhalí podniky, které nejsou schopné vytvářet dostatečnou hodnotu. Kurzarbeit je ale dobré záchranné lano pro ty ostatní k tomu, aby se s krizí vyrovnali a vrátili se rychle k růstu.

Autor: Roman Onderka | čtvrtek 24.9.2020 8:25 | karma článku: 9.03 | přečteno: 172x

Další články blogera

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 497 | Diskuse

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma článku: 12.67 | Přečteno: 381 | Diskuse

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma článku: 12.14 | Přečteno: 420 | Diskuse

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma článku: 11.24 | Přečteno: 431 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 32.51 | Přečteno: 509 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.52 | Přečteno: 289 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.71 | Přečteno: 2913 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1498

Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...